Verslag Verzets Iftar 13 april


Op 13 april organiseerden we een Verzets Iftar in de Ru Paré Community. Het was een inspirerende en bijzondere bijeenkomst. We begonnen met een korte presentatie door Tayfun Balçik over Nieuw-West in Verzet en ontstaan ervan. Daarna kwamen Soumaya Bazi en Mohamed Sadiki van actiegroep Johan Piet op het podium. Soumaya Bazi, buurtbewoner en betrokken bij Nieuw-West in Verzet, legde uit dat deze avond over de wooncrisis organiseren tijdens de ramadan met een gezamenlijke iftar juist erg passend is. De ramadan is voor moslims en mensen met een Islamitische achtergrond één van de weinige collectieve ervaringen in deze kapitalistische geïndividualiseerde samenleving. En vasten gaat ook om strijdbaarheid, het is immers elke dag weer een strijd en een beproeving, maar het is juist ook een tijd om te reflecteren en bewust te zijn over je leven en de mensen om je heen. 

Soumaya vertelt over hoe het is om op te groeien in Nieuw-West. ‘Er was lange tijd geen beweging in de buurt, totdat het vanaf de jaren 10’ begon op te leven. We kregen hoop, er werd van alles gebouwd. We dachten ook voor ons, maar niks bleek minder waar. We weten dat iedereen last heeft van de woningcrisis. Daarom moeten we ook de handen ineenslaan. Maar het is een ander ding dat je als bewoner wordt verdreven uit je eigen buurt. Alles wat wordt gebouwd is niet voor ons.’ 

Bazi zit in een precaire situatie en woont noodgedwongen anti-kraak. Ze moeten op korte termijn het huis uit en heeft nog geen nieuwe plek gevonden. Uit de zaal wordt een hartverwarmende reddingsvest toegeworpen. ‘Je kan bij mij wonen, laten we zo even praten.’ Maar dat is natuurlijk een individuele oplossing. ‘Eigenlijk moeten we collectief gaan intimideren om de status quo te doorbreken’.

Mohamed Sadiki van actiegroep Johan Piet vertelt over de schandalige manier waarop corporaties omgaan met huurders, met tientallen jaren lang achterstallig onderhoud en hoe alleen protesteren echt werkt. Na jarenlang wachten op renovatie die niet kwam werden de buurtbewoners van de Johan Greivestraat geconfronteerd met sloopplannen van De Key. Zogenaamd worden er 112 sociale huurwoningen gesloopt en komen er 135 ‘sociale’ huurwoningen voor terug (naast 130 dure huur en koopwoningen), maar 70 van 135 betreft kleine studio’s van rond de 35m2 voor €700 per maand met jongerencontracten. Door het protest met de buurt en sympathisanten konden er meer gezinnen terugkomen dan wat De Key oorspronkelijk wilde. Protesteren werkt. Maar het blijven kruimels tot dusver: ‘Ze voeren jarenlang een uitputtingsstrategie op ons uit. Ze zijn daarin succesvol, omdat de meeste mensen het zat zijn en uiteindelijk onwetend kiezen voor sloop. Maar ik heb daar echt spijt van. We hadden nooit voor sloop moeten kiezen. Ze hebben de boel bedrogen.’ 

Er ontstaat een discussie hierover met Sinan van een bewonerscommissie uit Slotermeer, die juist wel voor sloop pleit vanwege het jarenlange achterstallige onderhoud en schimmel. Iemand die werkzaam is bij !woon verteld dat je altijd naar de context moet kijken en dat je als bewoners verenigd moet blijven, maar met instemmen met sloop sta je al 2-0 achter en ondermijn je je collectieve kracht wanneer een deel van de buurtbewoners wegverhuisd. 

Na het intermezzo met het publiek is het tijd voor het driegesprek met stadsgeograaf Cody Hochstenbach, Sylvia Fennis van Red Amsterdam Noord en Mustapha Eaisaouiyen van Recht Op Stad Rotterdam en Woonopstand. 

Sylvia Fennis vertelt over waar Red Amsterdam Noord mee bezig is en wat ze al bereikt hebben. Ze is bezig met het uitwerken van het buurtplatformrecht, om een vaste plek af te dwingen met een coördinator om onafhankelijk te blijven, met een positie aan de tafel waar beslissingen gemaakt worden over de buurt. Red Amsterdam Noord is een indrukwekkende samenwerking van een twintigtal bewonersgroepen in Amsterdam-Noord. Ze hebben een plek aan tafel afgedwongen en weten met relatief eenvoudige acties de media te bereiken. En een leuk en mooi plaatje creëren voor de de media werkt ontzettend goed, want dat haten de bestuurders in de Stopera.

Cody Hochstenbach is natuurlijk bekend als schrijver van het boek Uitgewoond! Hij vertelt over zijn grote waardering voor actievoerders, want wat mensen zich vaak niet realiseren is dat al dat activisme allemaal vrijwilligerswerk is, waarvoor niet iedereen de ruimte kan maken. Het is niet zo dat daar zomaar spontaan 15.000 mensen in het Westerpark staan, daarvoor zijn jarenlang mensen bezig met allerlei kleine dingen, die dan ineens af en toe naar de oppervlakte komen in de media. 

Verder vertelt Cody over hoe de media geobsedeerd zijn door middenklasse problemen. Pas wanneer de witte hoogopgeleide middenklasse met de wooncrisis geconfronteerd werd, waaronder de journalisten en hun sociaal milieu, kwam het ineens hoog op de politieke agenda. Terwijl de wooncrisis voor vele mensen al decennia gaande is. Daarom is het erg goed dat in het het bestrijden van dakloosheid op #1 staat in het woonmanifest van Woonprotest en Woonopstand, want dat is immers de grofste schending van het woonrecht dat bestaat.

Mustapha Eaisaouiyen vertelde over hoe hij als buurtbewoner actief raakte tegen de sloop van de Tweebosbuurt in Rotterdam. Helaas zijn de buurt en zijn oude thuis inmiddels gesloopt, maar toch, ‘actievoeren helpt altijd’. Het protest zette de Tweebosbuurt op de kaart, met landelijke media-aandacht en als middelpunt van de Woonopstand demonstratie met tegen de 10.000 betogers. Al is de Tweebosbuurt niet gered, door het verzet zullen bestuurders in de toekomst twee keer nadenken. Het wrange is dat toekomstige buurten misschien wel gered zijn. Daarnaast zijn er wel veel kleine succescjes geweest door de protesten; een hogere verhuisvergoeding, het recht op een wisselwoning. Al deze succesjes boek je alleen als je in verzet komt. 

“Dus. Claim je woonrecht. Zeggenschap is geen gunst die ze moeten verlenen, het is een recht. Claim je woonrecht. Dat is wat we moeten uitstralen.”

~

Erg veel dank voor ieders komst. Aan Jantina Bijpost van !WOON die de avond op een fantastische manier optrad als moderator. Aan alle sprekers en natuurlijk de kookcrew voor het geweldige eten! Kom op 11 mei naar onze volgende bijeenkomst over de geschiedenis van Nieuw-West. En laat ons vooral weten als je betrokken wil raken en in verzet wil komen. Want wat we willen bereiken kunnen we niet alleen. Zoals Mustapha al zei: We zullen samen in opstand moeten komen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: